Ansamblul de muzică și dansuri populare bulgare

În Moldova de sud, în Basarabia,  locuiesc oameni care cu mândrie își poartă numele de bulgari basarabeni și care, de aproape două secole, își păstrează și onorează identitatea națională transmisă de la străbuni.

Filiala din orașul Tvardiţa a Centrului de Excelența în Educație Artistică „Ştefan Neaga” a fost  înființată în anul 1996, în baza unui acord interstatal: Republica Moldova și Republica Bulgaria. Obiectivul prioritar al instituției  este de a oferi elevilor studii de calitate în domeniul interpretării  instrumentale şi a dansului popular bulgar. Actul educaţiei şi instruirii de specialitate urmăreşte scopul de formare/pregătire a instrumentiștlor și dansatorilor profesionoști ,a profesorilor calificați pentru şcolile de muzică şi arte din sudul ţării, în special, din satele bulgăreşti, și de a asigura păstrarea şi promovarea valorilor folclorice specifice poporului bulgar.

.          Ansambul «Bălgarschi ritmi» a evoluat cu  concerte  susținute în mai multe țări, precum: Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Cehia, Serbia. Colectivul  de dansatori a reușit, prin prestația înaltă, să sensibilizeze inimile spectatorilor în cadrul numeroaselor manifestații culturale și festivaluri din Republica Moldova, dar și la nivel international,fiind răsplătiț de fiecare data cu distincții și aplauze la scenă deschisă.

         Prin activitatea sa, membrii ansamblului ,,Bălgarschi ritmi” promovează diversitatea culturală în Republica Moldova – o condiție obligatorie a unui stat democrat.

         Filiala din orașul Tvardiţa a Centrului de Excelența în Educație Artistică „Ştefan Neaga” astăzi este

un centru al dezvoltării culturii bulgare din sudul Moldovei, un promotor al valorilor conștiinței naționale, care satisface nevoile etno-naționale și spirituale ale bulgarilor din Basarabia.