Clubul tinerilor compozitori

Proiect educațional al Catedrei de muzicologie

CTC a fost fondat de către Ghenadie Ciobanu – compozitor, Președinte de Onoare al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, absolvent al Colegiului de Muzică „Ștefan Neaga”. Asigurarea unei continuități în pregătirea teoretică și artistică a tinerilor compozitori a devenit obiectivul principal al proiectului. Printre activitățile organizate se numără: Lecţii-concert; Master class-uri; Work-shopuri; Lansări de carte; Întâlniri cu personalităţi resurse.

Un loc aparte în acest proiect îl deține Concursul tinerilor compozitori. Protagonistul acestuia fiind profesorul, compozitorul, Maestrul în Artă Vlad Burlea. Această acțiune este organizată anual sub formă de concert, în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice; Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova; Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici; Festivalul Internaţional „Zilele Muzicii Noi”.

 La concurs pot participa tineri muzicieni cu vârsta cuprinsă între 13 și 25 ani. Lucrările prezentate se scriu  în genurile muzicii instrumentale și vocale de cameră.

Participanții prezintă una sau mai multe compoziții proprii ce nu depășesc 8-10 minute. Concursul constă dintr-o singură etapă la care participă numai lucrările admise în cadrul unui concert public cu durata de 45-60 minute. În perioadă pregătirii pentru concurs fiecare participant beneficiază de consultaţiile profesorilor de compoziție a CEEA „Ștefan Neaga”. Lucrările prezentate în concurs sunt jurizate în mod profesionist. Juriul nominalizează trei laureați ai ediției curente, oferind diplome de merit. În recital pot evolua laureaţi ai ediţiilor precedente.

http://www.jc.md/s-a-reluat-concursul-national-al-tinerilor-compozitori/

http://www.jc.md/concursul-tinerilor-compozitori-o-cale-de-afirmare/